Zonder geld geld besparen

Zetmop60: geniale actie van Urgenda

Hierbij breng ik je op de hoogte van een geniale actie van Urgenda: zonder geld geld besparen en iets doen aan het klimaat.

Geld en energie besparen zonder dat je dat geld kost, hoe mooi is dat? Hoe bespaar je tot € 60,- per jaar in slechts één minuut en zonder dat het je geld kost? Het antwoord is simpel. Zet de watertemperatuur van je HR-ketel op 60 °C. Doe het nu dan maak je bovendien kans op 1 jaar gratis energie en andere leuke prijzen. Op de website  www.zetmop60.nl  lees je er alles over. Daar vind je van heel veel cv-ketels ook praktische aanwijzingen/filmpjes hoe je hem op 60 graden kunt zetten. Handig wanneer je de handleiding kwijt bent of er niet helemaal uitkomt.

Doe het zo snel mogelijk want je begint direct met besparen en in de eerste week van april worden al de eerste prijzen verloot. Op 23 april wordt de hoofdprijs (dus een jaar lang gratis energie) uitgeloot en vijf extra troostprijzen.

Waar komt die besparing vandaan?

De watertemperatuur van de cv-installatie staat bij de meeste cv-ketels op de fabrieksinstelling van 80 °C. Die temperatuur heb je nodig wanneer het buiten – 20 °C is en je huis zeer slecht geïsoleerd is. Gelukkig is het maar korte tijd zo koud in Nederland en zijn de meeste huizen al gedeeltelijk geïsoleerd. In de meeste gevallen hoeft het cv-water dus helemaal niet zo warm te zijn. Een HR-ketel werkt veel efficiënter bij een watertemperatuur van 60 °C. Dat scheelt bij de omzetting van gas naar warmte zomaar circa 10%. Daar komt nog een extra besparing bij omdat tijdens transport ook minder warmte verloren gaat. Speel er mee, in voor en najaar kun je de watertemperatuur nog verder terugzetten. Probeer eens uit of je op 50 graden kunt stoken. Dan is je woning ook geschikt voor een warmtepomp of andere lage temperatuur (LT) verwarming.

Er is nog een fabrieksinstelling die energie kost.

Verzorgt je ketel ook het warme tapwater, dan is de ketel fabrieksmatig ingesteld op de zogenaamde comfortstand. Dat betekent dat je ketel de warmtewisselaar constant op temperatuur houdt zodat wanneer je de warmwaterkraan openzet je sneller warm water krijgt. Die functie staat dag en nacht aan, ook wanneer je op vakantie bent. Wanneer je best iets langer wilt wachten op warmwater, stel dan de eco-stand eens in. Je kunt de ketel altijd weer terugzetten in de comfortstand als je dat prettiger vind. Op  tonzon.nl/zetmop60  zie je warmtebeelden waarmee je de impact van de comfortstand kunt zien en vind je meer praktische tips om energie te besparen.

Stuur deze mail door naar familie, vrienden, collega's en andere bekenden. Op dit moment staat de teller nog maar op 44.709 terwijl miljoenen HR-ketels nog inefficiënt warmte produceren.

Laatst aangepast op maandag, 29 maart 2021 16:00

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op voor een isolatieadvies op maat!

Contact